Sunday 4 February 2018

Cepelinai su grybų įdaru ir du padažų receptai.

Šiandieną minima CEPELINŲ DIENA, kurią  švenčia lietuviai visame pasaulyje, kad ir kur begyventu.
         Kasmet garsas apie cepelinų dieną sklinda vis plačiau.
Kiekvienų metų vasario 4 d. visos žemės lietuviai kviečiami paminėti pasaulio cepelinų dieną.
        Į įsimintinų dienų sąrašą jau įtraukta diena pradėta minėti Jungtinėse Amerikos Valstijose, kai Detroite gyvenantis lietuvis Juozas Vaičiūnas 2013 metais stebėdamas amerikietiškojo futbolo finalines varžybas su bendraminčiais ir sugalvojo šią progą.
        Kasmet garsas apie šią dieną sklinda vis plačiau. Pasaulinės cepelinų dienos metu lietuviai kviečiami burtis draugėn, šeimose gaminti cepelinus ir vėliau juos šventiškai sukirsti.
        Nors cepelinų kilmė kelia nemažai diskusijų, viso pasaulio lietuviams didžkukuliai asocijuojasi su nacionaline lietuvių virtuve.
        Cepelinai Lietuvoje atsirado prieš 100-150 metų. Manoma, kad Žemaitijoje jie galėjo atsirasti iš vokiškosios Mažosios Lietuvos, o kitose Lietuvos dalyse - per Lietuvos žydus, turėjusius glaudžius ryšius su Šiaurės Vokietijos žydų bendruomenėmis.
        Kaip ruošti cepelinus manau žinote kiekvienas, tad šį kartą pasidalinsiu padažų receptais, kurie puikiai tiks šiandieną prie cepelinų.

  •      100 gr.rūkytos kiaulienos gabalėlių,
  • 1 šaukštas smulkiai sukapotų mairūnų,
  • 100 ml. grietinės.
Keptuvėje pakepinkite smulkintą kubeliais kiaulieną kartu su mairūnais.
Apliekite cepelinus šiuo padažu ir įdėkite grietinės.

          
  •          100 gr. šoninės,
  • 1 svogūnas,
  • pora šaukštų  dž. baravykų,
  •  grietinėlė,
  • pagal skonį druskos,
  • pipirų.
       Keptuvėje pakepiname šoninę smulkintą kubeliais. Dedame smulkintus svogūnus ir vis maišant pakepiname iki kol suminkštės. Dedame išmirkytus ir apvirtus baravykus ( galima ir kitus grybus naudoti), pilame grietinėlę, beriame prieskonius ir išmaišome. Pakaitiname kelias minutes ir tiekiame su  cepelinais.

Ir dar, mano mėgstamiausias įdaras cepelinams yra...grybų įdaras.

500 gr. grybų,
2 svogūnai,
100 gr. rūkytų lašinukų,
2 šaukštai džiuvėsėlių,
1 kiaušinis,
šiek tiek druskos.

   Grybus išvirkite. Grybus, lašinukus ir svogūnus sumalkite mėsmale arba labai smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiuvėsėliais ir druska. Gerai išmaišykite.
     Man labai patinka šis įdaras.

No comments:

Post a Comment

Mėtų ir bazilikų ledai

  2 stiklinės plakamos grietinėlės 1 stiklinė riebaus pieno 0.5 stiklinės cukraus 1 nemažas pundelis mėtų kelios šakelės baziliko  4 kiaušin...